Ville Vähämäki Perussuomalainen blogini.

Deutsche Bank huhujen keskellä

Deutsche Bankin viime vuoden tulos oli noin seitsemän miljardia euroa tappiolla. Miten ihmeessä yksi yritys voi tehdä niin paljon tappiota vuodessa, ja silti jatkaa toimintaansa? Yritän kirjoituksessa valaista hieman Deutsche Bankin tilannetta.

Deutsche kuuluu maailman suurimpiin johdannaissijoittajiin ja omistaa yli 40 biljoonan euron johdannaissalkun, jonka positiivisten johdannaisten markkina-arvo on lehtitietojen mukaan 519 miljardia ja negatiivisten 500 miljardia. Tämä on eri arvioiden mukaan reilu 10 prosenttia maailman kaikista johdannaissopimuksista. Johdannaisia on niin valtavasti, että vastapuolien löytäminen voi olla vaikeaa.

Yhdysvaltojen Oikeusministeriö määräsi Deutsche Bankille reilun 12 miljardin korvausvelvollisuuden edellisen USA:n asuntokriisin aikaisista toimista. Huhujen mukaan korvausvaatimus on laskettu noin viiteen miljardiin. Deutsche Bank on kuitenkin varautunut taseessaan näihin korvauksiin.

Miten tästä eteenpäin? Kaikki mahdolliset toimenpiteet ovat vielä huhujen varassa, mutta Kreikka-pakettien kaltaiset toimet lienevät pikkutekijöitä tämän rinnalla. On huhuttu, että Deutsche Bank olisi vihjannut Saksan liittovaltion suuntaan, että se tarvitsee apua. Merkelin kerrotaan torjuneen tällaiset vaihtoehdot. Niin tai näin, jos Deutschen taseesta löytyy ongelmia, voi meillä olla jälleen uusi finanssikriisi.

EKP:n suorittamat stressitestit tuntuvat uutisten rinnalla vähintäänkin epäuskottavilta. Miten voi olla, että kesällä testattu pankki on nyt tässä jamassa? Mitä tapahtuu, jos Deutsche ei löydä johdannaisilleen vastapuolia tai vakuuksia? Onko takaaja silloin Saksan liittovaltio vai esimerkiksi jokin EU:n monimutkainen tukimekanismi?

Oman arvioni mukaan on olemassa riski, että yksityisille omistajille pilkotaan pankista parhaat palat ja euroalueen veronmaksajat kattavat tappiot muista osista jonkin mekanismin kautta.

Myös Suomessa tapahtuu, mutta ei mitään niin vakavaa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antoi juuri loppulausuntonsa Suomen taloudesta. Viesti on positiivinen.

Hallituksen toimet ovat kuitenkin olleet oikeita. IMF arvioi kansataloudelle hiukan nopeutuvaa kasvua. Riskit ovat Suomen rajojen ulkopuolisia. Pieni maa ei niihin voi vaikuttaa, vaan elää niiden mukana – halusi tai ei. Rakeenteelliset uudistukset, joita hallitus on tehnyt, ovat keskeisessä roolissa kasvun kannalta, mutta niitä tulee seurata tarkkaan. Kiky-sopimus ei toteuta itse itseään.

Ei siis niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Suomi ei pysty yksin vaikuttamaan maailmantalouden vakauteen, mutta ainakin sisäiset toimet ovat olleet oikeita. Valitettavasti euro supistaa sisäisten toimien vaihtoehtoluetteloa ja on Suomelle muutenkin liian vahva valuutta – edelleen. Yhä useampi asiantuntija sanookin, että euroero voisi olla Suomen etu pitkällä aikavälillä. Tämäkin on pidettävä vaihtoehtojen joukossa mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Onko Suomessa koskaan mietitty sitä, että nyt kun yhteisvastuullisesti pelastellaan milloin mitäkin tahoa, niin voiko kavereihin luottaa? Oletetaan, että nyt vaikka pumpattaisiin kaikkien maiden rahoja pelastamaan Saksan pankkeja, ja sitten muutaman vuoden päästä vaikkapa Saksa sanoisi hyvästit EU:lle. Apua saanut maa kiittäisi ja sanoisi muille, että koittakaa maksella avustusvelkanne korot ja lyhennykset ajallaan. Velat olisi vielä otettu muista liikepankeista, koska järjestelmä nyt vain on sellainen. Onko näissä menneissä pelastusoperaatioissa tai mahdollisissa tulevissa koskaan esiin noussut sana kestävyysvaje?

Kyllä nämä menneet ja ehkä tulevat operaatiot ihan vähän ihmetyttävät pientä kulkijaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllä nämä menneet ja ehkä tulevat operaatiot ihan vähän ihmetyttävät pientä kulkijaa."

Kyllä näissä menneissä ja tulevissa operaatioissa luultavasti noudatetaan sitä linjaa että apua annetaan silloin kun se on itselle edullista. Kun kaikki euromaat aikanaan yhdessä lähtivät pelastamaan Kreikkaa, niin se johtui siitä että ainakin virkamiestasolla arveltiin että se on pienempi paha kuin jättää Kreikka pelastamatta. Politikot nyt ei välttämättä tästä asiasta mitään edes tajunneet, luottivat virkamiehiinsä, joilla on ne laskukoneet ka tarvittavat teoreettiset tiedot asian arvioimiseksi.

Samoin tulee käymään Deursche Bankin konkurssin kohdalla. Virkamiehet eri maissa tekevät laskelmansa siitä mikä on se pienimmän riesan tie ja ilmoittavat sitten politikoille. Politikkojen kannattaa tätä virkamiesten neuvoa noudattaa, sillä vaikka virkamiehet olisivat väärässä. politikot eivät pysty sen paremmin sitä oikeaa tietä valitsemaan kuin virkamiehetkään. Viisas politikko tekee niinkuin virkamiesnörtti neuvoo ja yrittää sitten selittää asian kansalaisille, kukin omalla tyylillään.

Kansalaisille tästä operaatiosta jää vain se "ihmettely ja kummastelu".

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kyllä tilanne on Suomessa sellainen, että tietyt poliittiset tahot tekevät kaikkensa (lue maksavat mitä vain) EU:n ja euron eteen. Nämä samaiset tahot eivät halua edes ajatella epäonnistuneensa tehtyjen päätösten suhteen. EU ja euro nyt vain ovat Suomelle hyväksi, ja joka muuta väittää, niin ...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"...ja maksaminen..."

Maksaminen jää aina kansalle jokatapauksessa, koska mistään taivaasta tai avaruudesta ei mitään maksumiehiä löydy.

Se menee näin.

Oikeasti valtionhallinnon virkamiehet on niitä jotka osaavat laskea sen mikä olisi se pienimmän riesan tie, eli mikä on se toimintlinja joka maksaa vähiten. Tottakai virkamiehetkin voivat laskea väärin ja heillä voi olla muita kuin isänmaallisia motiivetia, mutta virkamiehetkin ovat kansaa ja on oletettavaa että heilläkin on isänmaallisiakin tavoitteita.

Virkamiehet on kuitenkin anoita joihin voidaan luottaa. Politikot on pelkkiä populisteja, siis taivaanrannanmaalareita. He voivat tehdä päätöksiä joko virkamiesten raporttien tai omien taivaanrannanmaalaustensa perusteella, niiden mielikuvien perusteella joita he äänestäjilleen loivat, tullakseen valituiksi. Viisas ja vastuullinen politikko ei usko omiin jorinoihinsa, vaan virkamiehiin jotká tekee töitää vakavasti ja vastuullisesti faktapohjalta.

Virkamiesten laskut menee oikein tai väärin, mutta se on relevanteinta mitä politiikasta löytyy. Politikkojen ja varsinkin äänestäjien käsitykset on unelmia, hurskaita toiveita ja taivaanrannanmaalauksia.

Kansa kuitenkin maksaa ..... aina.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #15

Muistan kun lehdissä kerrottiin 2007, että uusi Vanhasen hallitus menee ensitöikseen Sailaksen luo kuulemaan, mitä pitää tehdä.

Siitäpä se jo näkyy, miten päin käskytysketju kulkee. Eivätkä virkamiehet tietenkään omasta päästään keksi, mitä pitää tehdä, vaan heillä on kulissien takana omat totuudenkertojansa.

Vaaleissa kansa vain valitsee henkilöt, jotka antavat kasvot tehtäville päätöksille. Tuosta kasvojen lainaamisesta poliitikot sitten jälkeenpäin palkitaan hyvillä viroilla tai hyvillä työpaikoilla yksityisten yritysten palveluksessa.

Tällä systeemillä saadaan kansa uskomaan, että sillä on valta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Tällä systeemillä saadaan kansa uskomaan, että sillä on valta."

Kyllähän kamsalaisilla onkin valta. Tai, politikothan sitä valtaa käyttävät, kuten perustuslakikin sanoo.

Politikoilla on valta valita luottavatko he kansalaisten unelmiin, omiin taivaanrannanmaalauksiinsa ennen vaaleja, vai enemmän faktoihin perustuvaan virkamiestietoon.

Huonot politikot tekevät vääriä päätöksiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"EU ja euro nyt vain ovat Suomelle hyväksi, ja joka muuta väittää, niin ..."

Sillä ei ole väliä onko se rahayksikkö euro tai kruunu tai markka, kunhan Suomessa vain opittaisiin hoitamaan asioita kuten Ruotsissa.

Markan aikaan ei opittu, euron aikaankaan ei ole vielä opittu, toivottavasti opitaan.

Kunhan ensin on opittu se että muutenkin voi asioita hoitaa kuin dealvoimalla valuutta säännöllisin väliajoin, niin minulle on samantekevää mikä on rahayksikkö, kunhan se säilyttää arvonsa, eikä heilu.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Devalvointia tehtiin, koska oli hirtetty itsemme kiinni kiinteään valuuttakurssiin. Toivottavasti edes tuosta on opittu, sitten kun siirrytään uuteen valuuttaan kelluvalla kurssilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Devalvointia tehtiin, koska oli hirtetty itsemme kiinni kiinteään valuuttakurssiin. Toivottavasti edes tuosta on opittu, sitten kun siirrytään uuteen valuuttaan kelluvalla kurssilla."

Johtui huonosta talouspolitiikasta, eli liian suurista palkankorotuksista.

Tanska on ollut hirttäytyneenä kiinteään eurokurssiin tällä vuosituhannella, mutta eipä se näytä haittaavan, eikä devalvaatiota ole tarvittu.

Tanskan kruunun sallittu vaihteluväli euroon on 2,25%, mutta se tuskin haittaa pahasti kaupankäyntiä, kun kaupat on aina mahdollista tehdä euroissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Devalvointia tehtiin, koska oli hirtetty itsemme kiinni kiinteään valuuttakurssiin. Toivottavasti edes tuosta on opittu, sitten kun siirrytään uuteen valuuttaan kelluvalla kurssilla."

Kiinteä valuuttakurssi oli epätoivoinen yritys päästä eroon jatkuvasta devalvaatiokierteestä. Se ei onnistunut heikolla markalla.

Myöskään Tanskan kruunu ei ollut tarpeeksi vahva valuutta, jotta se olisi pystynyt pitämään kurssinsa, siksi se oli pakko sitoa euroon.

Ruotsin kruunu sen sijaan näyttää onnistuneen pitämään kurssinsa. Se on hyvä, mutta parempi olisi Ruotsille ollut joko valuuttansa sitominen euroon, Tanskan tapaan tai sitten euron ottaminen valuutaksi, Suomen tapaan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

En lähde tähän väittelyyn mukaan tätä pidemmälle. Ihmettelen kyllä tuota sinun logiikkaa kurssin pitämisestä. Kelluvat valuutat kelluu, ei ne pidä kurssia. Markkinat määräävät kurssin. Onko dollari sellainen valuutta, joka pitää kurssin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En lähde tähän väittelyyn mukaan tätä pidemmälle."

Eiköhän näistä asioista ole jo tarpeeksi väitelty. :)

"Ihmettelen kyllä tuota sinun logiikkaa kurssin pitämisestä. Kelluvat valuutat kelluu, ei ne pidä kurssia."

Juu, mutta siitä olemme eri mieltä onko se kelluminen hyvä vai huono asia.

Nykypäivänä talouselämä ei noudata valtioiden rajoja vaan se on ylikansallista. Ylikansallinen globaali talous tarvitsee yhteisen kiinteän valuutan.

" Markkinat määräävät kurssin. Onko dollari sellainen valuutta, joka pitää kurssin?"

Parempi olisi jos Eurolla ja Dollarilla olisi sama kurssi. Ei tarvitsisi sijoittajien tehdä sijoituspäätöksiä sen perusteella kumpi kurssi menee ylös ja kumpi alas, eikä sijoitusten tuotto perustuisi spekulaatioon valuutan arvolla, vaan niiden todelliseen tuottoon.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tietävätkö ihmiset yleensäkään, mitä ovat johdannaiset? DB:n johdannaissalkku on suurempi kuin Euroopan BKT. Johdannaiset sisältävät aina ilmaa, bluffia ja vääriä luottoluokituksia. Jos joku haluaa tehdä rahaa rahalla, kuten yleistä on, niin kantakoon riskinsä. Kuinka tämä DB:n romahdus sitten vaikuttaa korkoihin ja talouteen... Maksan velkani puolen vuoden sisällä pois etupainoitteisesti (10v. aikaa) ja olen ulkona systeemistä... mutta se rahamäärä on sitten pois kierrosta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Näiden kahden linkin kautta voi saada pienen vinkin mistä johdannaisista on kysymys.

1. http://www.marketwatch.com/story/this-is-how-much-...

2. https://fi.wikipedia.org/wiki/Johdannainen

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos siitä ettei sinulla ole ennakkosensuuria eikä ainakaan kommentointikieltoa vielä minulle Teurajärven ja Janne Koskelantapaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Uskoisin monien euroopan pankkien olevan samassa tilassa kuin Deutsche bank ja nämä pankithan olisivat olleet ongelmissa jo aikaa sitten, mutta ongelmia on pitkitetty mahdollisimman pitkään. Kreikkatuilla tuettiin tosiasiassa näitä pankkeja, joilla ongelmien todellista ratkaisemista siirrettiin ajallisesti ja saatiin ongelmien hetkelliseksi ratkaisijoiksi veronmaksajat. Sitten tehtiin kaikenlaisia feikkitestejä, joilla yritettiin peittää totuutta.

Voidaankin sanoa euroopan maiden poliitikoilla olleen sormensa vahvasti mukana tässä pelissä, jossa ongelmia ei ole osattu hoitaa ajoissa. Asioiden asianmukaisen hoitamisen sijaan, he ovat pitkittäneet ongelmien hoitoa ja pahentaneet asiaa, ja vielä syöttäneet veronmaksajien rahoja valtavat määrät pankeille, valehtelemalla rahojen menevän esimerkiksi Kreikka tukemiseen.

On myös täysin selvää, etteivät nykypoliitikot kykene suoriutumaan tehtävistään asianmukaisesti ja pelastamaan valtiontalouksia ainakaan nykyisin ajamillaan linjauksilla ja toimilla.

Toimituksen poiminnat